SANATATE

Comuna Bîra are două dispensare medicale pentru asigurarea asistenţei sanitare a comunităţii.Medicii sunt: dr.FILIP PANAIT şi dr.VALERIA BUTELCĂ secondaţi în activitatea lor de către 2 asistenti

Deasemeni , pentru persoanele cu dezabilităţi , netransportabile, în Bîra există un asistent comunitar menit sa le asigure acestora asistenţă medicală.

Candva de dupa cel de-al doilea razboi mondial pana la Revolutia din 1989, dispensarul din Bira nu era ocolit de medici: functionau 3 medici si 6 cadre medii. Dispensarul avea si doua farmacii: una ce elibera medicamente gratuit si una cu vanzare libera.

Mai mult, in com. Bira a existat un spital cu o capacitate de peste 100 locuri bolnavi. Acest spital a fost construit in 1900 si era singurul pe toata Valea Siretului de Sus.
Spitalul cuprindea patru corpuri:
 primul corp cu casa de nasteri si saloane bolnavi;
 corpul doi cuprindea o jumatate din el saloane pt. bolnavi, iar cealalta jumatate cuprindea partea administrativa: bucataria, magaziile, spalatoria, birourile administrative, farmacia, vestiare;
 corpul trei cuprindea in cea mai mare parte saloane pentru bolnavi, apoi baia cu cazi si dusuri (apa se folosea de la un turn de apa propriu spitalului) si camera de garda;
 corpul patru era alcatuit din locuinta doctorilor si de un cabinet stomatologic.

La acest spital au fost adusi de la Roman copii handicapati care in 1967 sunt mutate la Pastraveni impreuna cu salariatii din acea vreme. Cativa ani spitalul a avut doar casa de nasteri fiind desfiintat si reinfiintat in 1972. Functioneaza la maxim pana in 1982 cu doi medici si 26 cadre medii si auxiliare.

Din acest an, spitalul se desfiinteaza, dar mai ramane inca doi ani casa de nasteri. Se desfiinteaza si aceasta, iar cladirile sunt preluate de alti proprietari.