INVATAMANT

Pe teritoriul comunei Bira institutiile de invatamant sunt reprezentate prin:
Scoala I – VIII, (SAM) Bira cu 171 de elevi
Scoala I – IV, Rediu I si II cu 60 elevi
Scoala I – IV, Negreşti cu 8 elevi
Gradinita,Bîra cu 23 copii preşcolari
Grădiniţa Rediu II cu 2 grupe ,cu un număr de 34 de copii preşcolari

In Bira, scoala cuprinde 8 sali de clasa, un laborator, 1 sala gimnastica, 1 gradinita, 1 cabinet CDI 1 atelier , 1 biblioteca, 3 cabinete (cancelarie, secretariat, birou director.)

La Rediu I scoala cuprinde 4 clase, 1 laborator, cancelarie, birou director.Din 1938 pana in 1985 a functionat ca scoala generala de 8 clase. Din cauza descresterii numarului de copii – elevi, clasele V-VIII s-au desfiintat urmand ca elevii sa urmeze gimnaziul la Bira.

La Rediu II scoala cuprinde 2 Sali de clasa, cancelarie şi 2 săli de grădiniţă .

La Negresti scoala cuprinde cate o sala de clasa si un cabinet.

Copii – elevi din satele Rediu I, Rediu II si Negresti, de la clasa a V-a vin sa invete la Bira. Distanta strabatuta de ei zilnic este de 3 respectiv de 2km. Cei din Negresti vin si pleaca cu autobuzul, iar cei din Rediu – per pedes. La invatamantul complementar Şcoala de Arte şi Meserii) vin la scoala Bira elevi din toate localitatile comunei (chiar si din comunele invecinate Boghicea si Stanita).

IstoricPrima scoala in comuna se mentioneaza a fi fost in satul Calugarita (Negresti) in 1872 care a functionat pana in 1893 cand copii din aceasta localitate au inceput sa frecventeze cursurile Scolii rurale mixte din Tg. Bira care s-a infiintat la 15 oct. 1990. Scoala din Bira a functionat intre anii 1890-1910 in local inchiriat, impropriu, in casa de tara, pe ulita Centrul vechi al satului. Primul invatator Antonie Muresanu vine din comuna Sarmasu, jud,Tulcea si functioneaza la scoala pana in 1914. El participa la razboi si familia sa se refugiaza in Transilvania. Dupa razboi nu mai revine, insa cat a fost dascal la scoala Bira, dupa amintirile bunicilor celor deja astazi in varsta si din documentele arhivei scolii, a fost un mare patriot, un bun gospodar. El a locuit in sat, in locuinta scolii vechi, a militat pentru constructia localului acestei scoli si a locuintei dirigintelui, pentru lotul scolar, cu memorii nenumarate la autoritatile locale de judet si la ministru. Era model in sat, crescator de animale si agricultor asa cum se impunea pe-atunci, prin statut, fiecarui dascal.

Scoala veche este construita in 1910. Ea cuprinde 2 Sali de clasa, o cancelarie, 4 camere pentru locuinta directorului; e construita din caramida si acoperita cu tabla. Din corespondenta vremii, aflam ca scoala avea “.3ha. pamant arabil la punctual numit ‘Dealul Braileanu”, teren calitatea a-III-a., 250mp este impropriu culturii [.], un grajd cladit din nuiele si lut, acoperit cu paie. Se poate adaposti o singura vita [.] din grajdi s-a facut un cotet de pasari[.], s-a construit un beci.” Grajdiul, astazi, este magazine pentru lemne, iar beciul o ruina, marturie.