DESPRE NOI

Aruncand ochii pe harta amanuntita a Romaniei si harta judetului Neamt, vom observa un parau al carui nume vine de la fata unui om al padurilor, care plecand s-aduca apa de la unul din izvoarele acestui parau, in mod misterios, nu s-a mai intors. Pe fata o chema Albuia, iar paraul, se spune n-a mai avut alt nume de-atunci.

Si-acest parau face un adevarat tur de forta in comuna Bira caci parcurge o distanta de 25 km. traversand comuna pe directia NE, prin mijloc, unde si-a construit la Bazinul de apa (inspre Negresti) o imensa vale (rapa) si pe directia NV unde, deasemeni, isi construieste rapa Mitoc, apoi trece prin Rediu si se varsa in Siret in apropierea localitatii Doljesti.

Primele asezari omenesti s-au organizat pe aceste meleaguri in sec. XV dovada fiind existenta vizibila a urmelor unei cetati (loc intarit) din timpul lui Stefan cel Mare, in partea de NV a localitati.

Cu timpul s-au populat toate vetrele de sat existente astazi. Multi clacasi au fost improprietariti pe vremea lui Cuza, dar la sfarsitul secolului trecut lipsa de pamant a constituit cauza razvratirii in 1891 a taranilor din Rediu si in 1907 a celor din Bira si Oteleni.

Pe vechiul loc de popas al negustorilor ce calatoreau in secolele trecute pe drumul Roman-Bira-Podul Iloaiei-Iasi, s-a infiripat un targusor devenit cunoscut in centrul Moldovei. Aceasta se dovedeste printr-un document ce dateaza din 1892 semnat de invatatorul Muresanu din care riese ca actualul sat Bira era impartit in trei catune: Bira – sat, Bira – targ si Balamiresti. Apoi Bira devine plasa in cadrul judetului Roman pana in 1950 cand s-a procedat la o noua impartire administrativ-teritoriala.

Bira devine comuna a raionului Roman, regiunea Iasi si apoi regiunea Bacau in 1956 si cuprindea satele: Bira, Rediu, Satul-Nou si Calugarita. In 1968, printr-o alta organizare administrariv teritoriala a tarii, Bira se unifica cu Boghicea intrand in componenta ei si satele: Boghicea, Slobozia, Causeni, si Nistria- centrul comunei ramanand la Bira. Prin Legea nr.214 din 12.07.2005 s-a revenit la vechea organizare administrativa si s-a reînfiintat fosta comuna Boghicea cu satele Boghicea,Slobozia,Causeni si Nistria ,motiv pentru care comuna Bîra a ramas numai cu localitatile Bîra,Rediu si Negresti.

Bira ramane cu localitatile: Bira, Rediu(RediuI + RediuII- Satul Nou) si Negresti.