Din punct de vedere morfologic, teritoriul comunei Bira se afla situat in Podisul Central Moldovenesc (Podisul Barladului Superior) si are o forma alungita pe directia NE-SV cuprizand o distanta de circa 20 km.,iar pe directia NV-SE o latime de 6-7 km. de podis deluros cu coline si coaste despartite intre ele prin vai largi cu altitudine ce variaza in medie la 250-300m.
Teritoriul comunei Bira face parte din zona agricola situata in bazinul hidrografic al raului Siret, relieful predominant este Podisul Moldovenesc, se invecineaza la nord cu comuna Boghicea si Oteleni, judetul Iasi, la est cu comuna Boghicea si Stanita, la sud cu comuna Sagna iar la vest cu comuna Doljesti.
Ploile torentiale desfasoara o actiune de eroziune puternica creand pe unele coaste degradari de teren, rape si ogase. Resursele subsolului sunt necunoscute ele nefiind cercetate si exploatate. Doar in Negresti s-ar putea vorbi de un pamant argilos din care, mesteri olari, cu traditie, isi lucreaza oalele si alte obiecte de lut.
Nivelul apei freatice se gaseste la 6-10m. adancime chiar si in dealurile cele mai inalte usurand astfel alimentarea cu apa potabila a populatiei prin fantani.
Din anul 2002 conform autorizatiei 2828/16.04.2002 s-u executat lucrari de alimentare cu apa in satul Bira, ca sistem centralizat ce insumeaza un numar de 15 pompe stradale.
Deasemeni ,in 2008 a fost forat un put la mare adancime pentru asigurarea necesarului de apa pe timp de seceta.